История на клуба


Всичко започна по случайност през лятото на 2007. С един приятел, като на шега отидохме на турнир по джаги в Морската Градина във Варна. Kакто отидохме, така и го спечелихме, а от Българската федерация по футбол на маса се заинтригуваха и ни поканиха на професионален международен турнир в Румъния. Турнирът беше “multitable”, играеше се на Гарландо и Бонзини – професионални маси, които тогава виждахме за първи път. Там разбрахме, че в Румъния има две работещи федерации и редовни турнири. Първият ни мач беше срещу един от най-добрите австрийци, който в последствие спечели турнира. В началото, обаче, застана на масата със страх от нас – непознатите българи – защото ние традиционно сме смятани за много добри. Въпреки загубата на турнира, играта за нас продължи, мотивацията не изчезна, купихме първите си джаги и направихме първата си зала във Варна.


Организирахме се 7 човека по образец на българската федерация за създаване на спортен клуб Ja-Ra. Инвестирахме в 4 маси и помещение, което ремонтирахме и пригодихме за спортна зала. Това беше скромното начало на всичко, поставящо основите на този спорт във Варна. За да заинтригуваме варненските младежи, организирахме обиколка на местните училища, водихме преговори с над 10 от тях, организирахме транспорт и озвучители. В крайна сметка успяхме да влезем в 6 училища и да организираме едноседмични тренировки във всяко от тях, както и турнир в края на седмицата. Победителите  участваха в голям турнир, организиран с подкрепата на професионални играчи от българската федерация, и това беше официалното откриване на Клуб Ja-Ra.


В следващите 6 години продължихме да обучаваме играчи и да развиваме спорта, като зад гърба си вече имаме повече от 100 организирани турнира, няколко клуба, участия във “Fun City”, редовни тиймбилдинг събития, варненска лига и изпратени над 20 играча на международни и национални турнири. Младежите се завърнаха във Варна със златни и сребърни медали на единици и двойки.


В момента клубът ни предприема нова обиколка по училищата, създаваме нови клубове в партньорство с най-популярни заведения в страната с цел намиране на нови таланти и установяването на футбола на маса като сериозен спорт в България. Търсим амбициозни младежи, които да ръководят спортни клубове по малки населени места, за да можем в бъдеще да организираме работеща национална лига и ранк листа. Ако ти си този човек – свържи се с нас.